icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Yleisiä kysymyksiä sähkön hinnasta

Haluatko vertailla sähkön hintoja? Me autamme löytämään juuri oikean ratkaisun sinun tarpeitasi varten. Monilla meistä on kysymyksiä koskien sähkön hintaa tai maksuja, mutta usein tärkeämmät asiat menevät edelle tai emme löydä vastauksia helposti. Olemme koonneet tähän vastauksia yleisimpiin sähkönmyyntiä ja hinnoittelua koskeviin kysymyksiin.


Olen tekemässä sähkösopimusta kotiini. Mitkä ovat hinnoitteluvaihtoehtoni?

Määräaikainen sopimus

Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuksen ajan. Sähkömarkkinoiden vaihtelut eivät vaikuta sähkölaskuusi. Määräaikainen sähkösopimus on vakaa ja turvallinen valinta – sähkön hinta ei esimerkiksi nouse talven pakkasilla.

Pörssihintainen sopimus

Pörssihintaisessa sopimuksessa hinta muuttuu tunneittain Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin spot-hinnan mukaisesti. Pörssisähkö soveltuu hyvin aktiiviselle ja hintatietoiselle kuluttajalle. Voit pienentää sähkölaskuasi seuraamalla hintavaihtelua ja painottamalla sähkönkulutusta vuorokauden edullisimmille tunneille.


Sähkön hinta ja sähkönmyyjä

kWh tarkoittaa kilowattituntia ja sillä mitataan sähkönkäyttöä. Esimerkiksi laite, jonka tehontarve on yksi kilowatti, kuluttaa tunnin aikana yhden kilowattitunnin verran energiaa.

Sähkön myyntihinta muodostuu kahdesta osasta: kulutukseen perustuvasta energiamaksusta (snt/kWh) ja kiinteästä perusmaksusta (€/kk).

Koko sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta eli myyntihinnasta, sähköenergian siirtohinnasta sekä energiaverosta. Sähkön siirtoyhtiö on aina paikallinen sähköverkkoyhtiö. Et voi siis vaihtaa sähkön siirtoyhtiötäsi, mutta voit vaihtaa sähkönmyyjääsi.

Vaihtamalla sähkönmyyjää voit säästää rahaa. Myös monet muut asiat voivat vaikuttaa vaihtamiseen: kenties haluat saada parempaa asiakaspalvelua, paremman online-kokemuksen tai kännykkäsovelluksen tuomat edut. Huomioithan, että myyjän vaihto ei onnistu kesken määräaikaisen sopimuskauden, paitsi muuton yhteydessä.

Ehdottomasti ei. Voit luottaa siihen, että sähköntoimitus ei katkea vaihtaessasi sähkönmyyjää. Sähkö tulee kotiisi aina samojen johtojen ja kaapelien kautta ja vaihdon yhteydessä ei näihin tarvitse koskea. Et edes huomaa milloin uusi sähköyhtiö alkaa toimittaa sinulle sähköä.

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Uusiutuviksi energianlähteiksi lasketaan aurinko-, tuuli- ja vesivoima sekä bioenergia. CO2 vapaa sähkö ei ole tuotettu 100% uusituvilla energianlähteillä, vaan siihen lasketaan myös ydinvoima.

Kaikille ja erityisesti niille, joilla on ohjausautomatiikkaa sekä myös yleissähkömittauksessa oleville. Tuntihinnoitellussa sopimuksessa hyödyt edullisista sähkönhinnoista yön ja viikonlopun aikana.

Sähköpörssin keskihinta viime vuodelle 2022 oli 18,74 snt/kWh. Vuonna 2021 keskihinta oli 8,97 snt/kWh ja vuonna 2020 keskihinta oli 3,47 snt/kWh. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.

  • Sähkölaskussa näkyy kuukauden toteutunut painotettu keskihinta
  • Ts. tuntihinta snt/kWh x sillä tunnilla käytetty kWh

Teemme markkinatutkimusta automaattipuhelujen avulla. Markkinatutkimus ei sido vastaajaa tilaukseen, eikä robotilta voi suoraan ostaa palvelujamme.

Muutto & sähkösopimus

Sähkön kokonaishinta koostuu siirtolaskusta ja myyntilaskusta. Siirto/sähköverkkoyhtiötä ei voi kilpailuttaa, mutta kuluttaja voi kilpailuttaa sähkönmyyjänsä.

Voit irtisanoa sähkösopimuksesi aina muuton yhteydessä olipa kyseessä määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Sinulla voi olla samanaikaisesti voimassa useampia sopimuksia eri osoitteissa. Saatat myös tarvita sähköä kahdessa paikassa, jos vaikka remontoit uutta asuntoa, mutta asut vielä vanhassa osoitteessasi.

Voit tehdä sähkösopimuksen etukäteen jopa 3 kk ennen itse muuttoa, mutta viimeistään pāri viikkoa ennen. Saat sähkösopimuksen kauttamme kaikkialle Suomeen (lukuun ottamatta Ahvenanmaata).

Tarkista että saat juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen, tuotteemme löydät täältä.

Teitpä sopimuksen verkossa tai puhelimitse, hoidamme myös vanhan sopimuksen päättämisen saman tien riippumatta siitä minkä yhtiön asiakas olet. Sinun ei myöskään tarvitse ottaa yhteyttä sähkönsiirtoyhtiöön, se muuttuu uuden osoitteesi perusteella automaattisesti.

Muuta ilman huolia sähköistä, olemme nyt huolehtineet kaikesta siihen liittyvästä!