icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Vartin energiatalkoot – oletko mukana?

Vartin energiatalkoot – oletko mukana?

Vuodenvaihteessa katseet suunnataan tulevaan ja moni asettaa kunnianhimoisiakin tavoitteita uudelle vuodelle. Alkuvuoden elämäntaparemonttien keskellä harva kaipaa lisää asioita to do -listalleen, mutta samalla ympäristöystävällisemmät valinnat ovat tuskin koskaan olleet tärkeämpiä. Onneksi isoja muutoksia voi tehdä myös askel kerrallaan ja pieniltä tuntuvilla teoilla voi todellisuudessa olla suuri vaikutus. Uuden vuosikymmenen kunniaksi listasimme neljä vinkkiä, joista jokaisella rakennat parempaa tulevaisuutta sekä sinulle että yhteiselle ympäristöllemme. Valitsitpa tavoista minkä tahansa, lupaamme, että valmista tulee vartissa.

1. Säädä huonelämpötilat oikein

Entä jos käyttäisit vartin seuraavasta koti-illastasi käymällä kotisi huoneet läpi mittari kädessä ja varmistaisit, että et turhaan asu liian trooppisesti? Tässä muistilista suositeltuihin sisälämpötiloihin: Makuuhuoneessa nukut parhaiten 18–20 asteessa, oleskeluhuoneisiin sopii 20 tai 21 astetta, varastoa ei tarvitse lämmittää yli 12 asteen, ja autotallille riittää mainiosti viisikin astetta. Nykyisen sisälämpötilan saat selville tarkasti mittaamalla lämpötilan huoneen keskivaiheilta, noin metrin korkeudelta. Jos kotisi lämpötila on karannut kauas suosituksista, laske lämpötilaa pikkuhiljaa esimerkiksi aste viikossa, ja tuskin huomaatkaan muutosta asumismukavuudessasi.

2. Lämmittele varpaita kohtuudella

Vaikka lattialämmitys olisikin kodissasi rakenteiden vuoksi tarpeen, sen lämpötilaksi riittää 24 astetta. Kun lämpötila on kohdillaan, ota vielä sähköllä toimivan lattialämmityksen – ja energiavarttisi – hyödyt irti sulkemalla lattialämmitteisen kylpyhuoneen ovi perässäsi, jos muu huoneistosi lämpenee kaukolämmöllä.

3. Ota kylmälaitteiden säädöt haltuun

Milloin viimeksi tarkistit kylmälaitteidesi lämpötilat? Jääkaapissa turvallinen lämpötila mille tahansa jääkaappiruualle on +2 astetta, ja pakastin kannattaa puolestaan säätää -18 asteeseen – tätä kylmempi pakastin syö vain turhaa sähköä. Seuraavana koti-iltana vartin projektiksi voi ottaa keittiön sähkölaitteiden ympäriltä imuroinnin, mikä energiatehokkuuden lisäksi lisää kodin turvallisuuttakin.

4. Valitse vihreä sähkö

Yksi tärkeimmistä yksittäiselle kuluttajalle mahdollisista ympäristöystävällisistä teoista on vihreän sähkösopimuksen valitseminen. Vaikka pistorasiasta tuleva sähkö onkin kaikille samaa, määrittää jokainen omalla sähkösopimuksellaan, millaista energiantuotantoa rahoillaan tukee.

Tarkista siis nykyinen sopimuksesi ja jos et ole tyytyväinen, muista, että sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu vaikka vartissa. Me Enefitillä ostamme pohjoismaisesta sähköpörssistä vain uusiutuvaa energiaa. Tartu täällä ajankohtaiseen tarjoukseemme, jonka ansiosta 2020-luku alkaa ympäristölle lempeästi ilman, että sähkölaskun suuruuttakaan tarvitsee jännittää.

Lisää vinkkejä pienellä vaivalla suurta hyötyä aikaansaaviin arjen tapoihin löydät blogistamme. Tervetuloa mukaan vartin energiatalkoisiin!