Anna lahja luonnolle ja itsellesi – näin säästät sähköä jouluna
Loppuvuoden juhlapyhinä sähkönkulutus kasvaa monissa kodeissa melkein huomaamatta. Pienillä teoilla voit antaa sekä kukkarollesi että luonnolle lahjan ja karsia turhat sähkösyöpöt ilman stressiä.
Ilmastoahdistus on yksi tämän vuoden tunnetuimmista ilmiöistä. Samalla kun halu toimia ympäristön hyväksi ja vähentää omaa kulutusta on noussut entistä enemmän esiin, kulutuksen perinteinen kulta-aika joulu kolkuttaa ovelle. Juhlapyhien askareissa sähköä kuluu usein enemmän kuin arkena. Voiko näiden kesken löytää kompromissin? Mitä jos sähkön säästäminen olisikin todella helppoa, myös jouluna?
5+1 stressitöntä tapaa pitää kodin sähkönkulutus aisoissa jouluna:
- Jouluvalot piristävät loppuvuoden pimeydessä. Valot eivät vie paljon sähköä, mutta vieläkin vähemmän kuluttavat led-valot. Vaihda siis niihin, kun olet seuraavan kerran jouluvalo-ostoksilla. Mieti myös, tarvitsetko valoja öisin. Voisiko ne sammuttaa samalla, kun sammutat muutkin valot nukkumaan mennessäsi?
- Sauna kuuluu monen jouluun. Tiesitkö, että lämmin vesi kustantaa jopa kaksi kertaa kylmää vettä enemmän? Nauti siis saunan lämmöstä ja ota sen jälkeen viileä suihku, jolloin säästät vedenlämmityksessä. Toinen hyvä tapa vähentää peseytymisen sähkökuluja on varmistaa, että sähkösauna ei ole pitkään lämpimänä ilman saunojia.
- Mitäpä olisi joulu ilman herkkuruokaa? Nauti rauhassa kokkailun jokaisesta vaiheesta ja säästä sähköä sammuttamalla liesituuletin, kun et sitä enää tarvitse.
- Keittiössä voi säästää lisäksi tarkistamalla kylmälaitteiden lämpötilat. Pakastimelle sopiva lämpötila on -18 astetta ja jääkaapissa myös tuoreen kalan ja lihan kaltaiset jouluruuat säilyvät +2 asteessa. Tarpeettoman viileät kylmälaitteet kuluttavat turhaan enemmän sähköä. Pakastimen ja jääkaapin lämpötilat saat selville täsmällisimmin, kun mittaat ne laitteiden oltua avaamattomina useamman tunnin ajan, esimerkiksi aamulla.
- Säädä kodin lämpötilat kohdilleen. Lämpötilan pitää tuntua itselle sopivalta, mutta kannattaa tarkistaa, että kotiaan ei lämmitä yli 18–21 asteen suosituslämpötilan. Jos sinulla on ulkovarasto, tarkista myös sen lämpötila. Varaston lämpötilaksi riittää hyvin +7–12 astetta. Lue täältä, miten paljon Enefitin toimitusjohtaja Ville Pentti säästi säätämällä ulkovarastonsa lämpötilan uudelleen.
Näiden pienten parempien valintojen lisäksi voit tänä jouluna antaa ympäristölle pysyvän lahjan vaihtamalla vihreään sähkösopimukseen. Enefit haastaa sinut uudenvuodenlupaukseen: säästä kanssamme sähköä myös ensi vuonna!