icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Ville testaa

Ville testaa

Moikka kaikki,

ja tervetuloa seuraamaan projektia, jossa pyrin vähentämään energiankulutustani! Seuraavat kuusi viikkoa testaan eri sähkönsäästötapoja, mistä raportoin pitkin kevättä ja alkukesää. Jokaisella viikolla testaan yhtä sähkönsäästövinkkiä, jonka otan osaksi arkeani koko loppuprojektin ajaksi. Kuuden viikon aikana tarkoituksena on ottaa haltuun yhteensä kuusi erilaista tapaa säästää energiaa kotona ilman arjen mukavuuksista luopumista – uskon, että sähkön säästämisen ei tarvitse hankaloittaa elämää!

  • Uskon, että sähkön säästämisen ei tarvitse hankaloittaa elämää!

Tartuin härkää sarvista ja valitsin ensimmäiseksi testauskohteekseni sen ehkäpä henkilökohtaisesti suurimman epäkohdan sähkönkulutustavoissani, lämpimän veden säästämisen. Suihkut syövät usein valtaosan vedenkulutuksesta, ja näin on meilläkin: täytyy myöntää, että pitkähköt ja totta puhuen erittäin lämpimät suihkut ovat henkilökohtainen paheeni.

Erilaisista sähkönsäästötavoista juuri lämpimän veden säästäminen on yksi haastavimmista, koska suihkun lämpötilan voi säätää joka kerta erikseen – niinpä se vaatii huolellisuutta päivästä toiseen. Samalla lämmin vesi on pahimmillaan kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Vaikka vedenkulutuksella on suuri vaikutus energiankulutukseeni, en ole valmis luopumaan lämpimistä suihkuista kokonaan. Luulen kuitenkin, että pärjään mainiosti lyhyemmilläkin suihkuilla. Sen lisäksi, että aion yrittää säätää veden lämpötilan hitusen viileämmälle – tai oikeastaan vähemmän lämpimälle – aionkin ennen kaikkea viipyillä suihkussa vähän vähemmän aikaa.

Kokonaistavoitteeni on vähentää sähkönkulutustani 15 % vuoden aikana. Toivon, että tästä julkisesta projektista saan lisäpotkua tavoitteeseen pääsemiseksi! Keskimääräinen sähkönkulutukseni oli ennen projektin aloittamista 188,70 kWh viikossa, ja tähän lukuun vertaan sähkönkulutustani jokaisella testiviikolla.

Seuraavien viikkojen aikana on mielenkiintoista nähdä sekin, mihin sähköä meillä lopulta oikein kuluukaan. Energian säästämiseen minua motivoi ennen kaikkea mahdollisuus tehdä hyvää ympäristölle. Sekään ei tietysti haittaa, että siinä sivussa sähkölaskukin voi pienentyä.

  • Energian säästämiseen minua motivoi mahdollisuus tehdä hyvää ympäristölle.

Seuraavassa blogipostauksessa selviää, miten hyvin onnistuin vähentämään lämpimän veden kulutusta ja kuinka paljon muutos vaikutti viikon kokonaissähkönkulutukseeni. Samalla otan testiin seuraavan vinkin, jolla on itse asiassa sähkölaskuun yllättävänkin suuri merkitys!

Ensi kertaan!

-Ville

Ville Pentti on Enefit Oy:n toimitusjohtaja ja kahden pienen lapsen isä Turun seudulta. Villen nelihenkinen perhe asuu paritalossa, joka lämpiää maalämmöllä ja vesikiertoisella lattialämmityksellä.