icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Ville testaa: Kuudella keinolla puolet pienempi sähkönkulutus

Ville testaa: Kuudella keinolla puolet pienempi sähkönkulutus

Moi kaikki,

ja tervetuloa lukemaan sähkönsäästöprojektini viimeistä osaa! Kevään aikana otin haltuun yhteensä kuusi erilaista sähkönsäästövinkkiä ja raportoin täällä blogissa niiden vaikutuksesta sähkönkulutukseeni. Olen oppinut tehokkaammaksi suihkuttelijaksi, säätänyt kotimme lämpötilat kohdilleen aina ulkovarastosta alkaen, muistanut hyödyntää saunan lämmöt entistä paremmin ja sammutellut laitteiden valmiustiloja sähköä turhaan kuluttamasta.

Viimeisellä testausviikolla mietin uudelleen pyykinpesutapojamme: testasin pyykin pesemistä matalammissa lämpötiloissa ja kokeilin koneemme eko-ohjelmaa. Etukäteen mietitytti, kestääkö eko-ohjelman pyöritys kuitenkin liian pitkään ja puhdistuvatko vaatteet varmasti vain 30–40 asteessa. Testaamalla totesin kuitenkin molemmat huoleni turhiksi. Normaalissa käytössä likaantuneet vaatteet saatiin puhtaaksi vähemmälläkin, ja erityisesti rauhallisena kotiviikonloppuna ehdimme hyvin odottamaan puhdasta pyykkiä hieman pidempäänkin tietäen, että niin vettä kuin sähköä säästyi samalla roimasti nopeampiin ohjelmiin verrattuna.

kuvakaappaus
  • Projektin aikana sähkönkulutuksemme pieneni 48 %

Ennen projektini aloittamista sähkönkulutuksemme oli 188,7 kWh viikossa. Viimeisellä testausviikolla, jolloin noudatin kaikkia kuutta sähkönsäästövinkkiä, sähkönkulutuksemme oli 98,8 kWh. Sähkönkulutuksemme pieneni siis yhteensä 48 prosenttia koko projektin aikana. Muutos parempaan on isompi kuin uskalsin toivoakaan!

Viikkojen aikana yllätyin iloisesti siitä, että jokainen sähkönsäästövinkki pienensi sähkönkulutustamme merkittävästi. Osa muutoksesta oli toki vuodenajan ja sen tuoman lämpötilan nousun ansiota, mutta selvää on sekin, että vain uusien kulutustottumusten avulla päästiin näin hyviin tuloksiin.

  • Vaivattomuuden vuoksi jokainen vinkki jää varmasti tavaksi

Sähkönkulutuksen pienentämisen lisäksi projektini tarkoituksena oli löytää sähkönsäästötapoja, jotka eivät paisuttaisi arjen to do -listaa. Helpotuksekseni olikin mukavaa huomata, että mikään vinkeistä ei tuntunut liian hankalalta, vaan kaikki kuusi vinkkiä oli helppo omaksua. Uskon, että juuri niiden vaivattomuuden vuoksi jokainen testattu vinkki jää varmasti tavaksi julkisen projektin päätyttyäkin.

Sähkönsäästöprojektini jatkuukin ainakin loppuvuoden, sillä olen haastanut itseni vähentämään sähkönkulutustani 15 % prosenttia koko vuoden aikana. Tavoitteeni näyttää kuitenkin toteutuvan jo näiden kuuden oppimani vinkin avulla. Jatkossa olisi silti kiinnostavaa testailla vastaavia vinkkejä lisääkin ja jakaa kokemuksiani taas täällä blogissa – olisiko ehkä juuri sinulla hyviä vinkkejä sähkön säästämiseen?

-Ville

Ville Pentti on Enefit Oy:n toimitusjohtaja ja kahden pienen lapsen isä Turun seudulta. Villen nelihenkinen perhe asuu paritalossa, joka lämpiää maalämmöllä ja vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Projektin aikana Ville pienensi sähkönkulutustaan 48 %. Sähkönkulutuksen vähentämisen lisäksi Ville säästi sähkölaskussaan myös seuraamalla sähkön hintaa Enefitin mobiilisovelluksesta ja ajoittamalla kulutustaan edullisimmille tunneille.