icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Ville testaa: Onko laitteiden valmiustiloilla merkitystä?

Ville testaa: Onko laitteiden valmiustiloilla merkitystä?

Moikka kaikki,

Ja tervetuloa takaisin blogiini, jossa raportoin julkisesta sähkönsäästöprojektistani. Edellisellä testausviikolla otin haltuun neljännen kuudesta sähkönsäästövinkistä, huonelämpötilan laskemisen. Samalla jatkoin tehokkaampia suihkuja ja saunan lämpöjen entistä fiksumpaa hyödyntämistä sekä pidin ulkovaraston lämpötilan +10 asteessa. Ennen sähkönsäästöprojektiani viikoittainen sähkönkulutuksemme oli 188,70 kWh ja neljännen sähkönsäästövinkin haltuunoton jälkeen enää 115,0 kWh. Sähkönkulutuksemme on tähän mennessä siis vähentynyt 39 %!

  • Sähkönkulutuksemme vähentyi 39 %

Ennen huonelämpötilan laskemista mietitytti, tuntuisiko erityisesti makuuhuoneiden alle 20 asteen lämpötila liian viileältä. Mutta lopulta perheessämme ei edes huomattu muutosta sisälämpötilassa! Huonelämpötilan laskeminen sujui siis mutkattomasti ainakin nyt tämän testausviikon osuttua kovinkin kesäiselle säälle, ja testausviikon lähes helteisellä ulkolämpötilalla oli luonnollisesti paljon merkitystä myös pienentyneeseen sähkönkulutukseemme. On kuitenkin mukavaa huomata, että sähkönkulutus on taas pienentynyt vauhdilla ja mikä parasta, vieläpä erittäin vaivattomasti.

kuvakaappaus

Seuraavalla testausviikolla jatkan kaikkia jo omaksumiani sähkönsäästövinkkejä ja lisäksi otan testiin viidennen sähkönsäästövinkin: laitteiden valmiustilojen pois päältä huolehtimisen. Kaikista sähkönsäästövinkeistä tämä vinkki on minulle entuudestaan tutuin, sillä jo nyt sammuttelen viihdelaitteita pois päältä iltaisin. Meillä tv:n ja stereot saa helposti sammutettua katkaisijalla varustetun jatkojohdon avulla. Liian usein tämä silti tuppaa unohtumaan, joten paikkansa on tämäkin vinkki projektissa ansainnut – laitteet kun käyttävät sähköä myös valmiustilassa ollessaan.

Elektroniikkalaitteiden sähkönkulutukseen kotona voikin eniten vaikuttaa juuri muistamalla sammuttaa ne käytön jälkeen, vaikka toki myös laitteiden iällä on merkitystä ja jo kaupassa kannattaa vertailla laitteiden energiankulutusta. On myös hyvä muistaa, että laitteiden edestakainen käynnistely ja sammuttelukaan ei ole kovin järkevää. Öisin perheessämme ei kuitenkaan kukaan käytä tv:tä tai stereoita, joten tästä lähtien aionkin ottaa tavaksi sammuttaa ainakin nuo laitteet aina ennen nukkumaanmenoa.

  • Pystynkö jo näillä kuudella keinolla saavuttamaan vuoden kokonaistavoitteeni?

Seuraavassa blogipostauksessa nähdään, vaikuttiko tämä uusi säännöllinen tapa energiankulutukseeni. Samalla otan testiin myös kuudennen ja siten viimeisen sähkönsäästövinkin, joka erityisesti näin lapsiperheen näkökulmasta onkin todella kiinnostava. Projektin lähentyessä loppuaan on jännittävää nähdä, kuinka paljon viimeisellä sähkönsäästövinkillä on vielä vaikutusta energiankulutukseeni. Pystynköhän jo näillä kuudella keinolla saavuttamaan vuoden kokonaistavoitteeni, pienentämään sähkönkulutustani vuodessa 15 prosenttia?

Kuulemisiin siis ensi kerralla!

-Ville

Ville Pentti on Enefit Oy:n toimitusjohtaja ja kahden pienen lapsen isä Turun seudulta. Villen nelihenkinen perhe asuu paritalossa, joka lämpiää maalämmöllä ja vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Neljännellä testausviikolla saatiin nauttia kesäisistä säistä. Myös lämpimällä säällä oli paljon vaikutusta siihen, että Villen perheen sähkönkulutus laski 39 %.