icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Ville testaa: Säästöjä saunomisesta tinkimättä

Ville testaa: Säästöjä saunomisesta tinkimättä

Tervehdys kaikki,

ja tervetuloa taas mukaan seuraamaan sähkönsäästöprojektiani! Projektin aikana testaan yhteensä kuutta sähkönsäästövinkkiä, joiden avulla pyrin juurruttamaan arkeeni uusia, energiatehokkaampia tapoja.

Toisella testausviikolla säädin ulkovarastomme lämpötilan uudelleen jatkaen yhä lämpimän veden säästämistä suihkussa. Toisen testausviikon sähkönkulutukseni oli 154,70 kWh, kun se ennen projektin aloittamista oli 188,70 kWh. Sähkönkulutuksemme pieneni siis 18 prosenttia! Sähkönsäästövinkki todella kannatti, vaikka vuodenajalla ja sen tuomalla lämpimämmällä ulkoilmalla on toki sähkönkulutuksen vauhdikkaassa vähenemisessä edelleen vaikutuksensa.

  • Sähkönkulutuksemme pieneni 18 %

Ulkovaraston lämpötilan laskeminen +10 asteeseen oli todella helppoa, eikä ulkovarastossa tuntunut lainkaan liian kylmältä. Tietysti, jos ulkoilman lämpötilassa tapahtuu myöhemmin kovin suuria muutoksia, täytyy varaston lämpötilaa käydä säätämässä uudestaan sopivaksi. Nyt oikea lämpötila löytyi kuitenkin nopeasti siitäkin huolimatta, että patteristamme lämpötilaa ei näe suoraan.

Hyvät tulokset kannustavat eteenpäin, ja projektin lähentyessä puoliväliä otankin kolmanneksi testauskohteekseni saunan. Kaikista kodin yksittäisistä sähkölaitteista sähkökiuas on yleensä teholtaan suurin. Perheessämme saunotaan usein, ainakin kerran viikossa, mutta joskus useamminkin. Koska nuorempi lapsistamme on vielä liian pieni saunomaan, saunomme tällä hetkellä lähes aina erissä. Sähkösauna onkin kodissamme merkittävä energiasyöppö.

kuvakaappaus

Saunomisesta itsestään en kuitenkaan halua tinkiä: erityisesti treenien jälkeen haluan päästä kotiin, jossa odottaa kuuma sauna. Saunomista yhtään vähentämättäkin on kuitenkin mahdollista säästää saunaan kuluvaa energiaa, erityisesti välttämällä kuuman saunan tyhjillään seisottamista. Aionkin alkaa huolehtia entistä paremmin siitä, että muistan mennä saunaan heti sen lämmettyä. Lisäksi otan tavaksi sammuttaa kiukaan jo hieman ennen saunomisen lopettamista.

  • Saunomista vähentämättäkin on mahdollista säästää saunaan kuluvaa energiaa

Seuraavassa blogipostauksessa kuulette, onnistuinko välttämään saunan turhaan kuumana seisottamista saunomisen ilosta tinkimättä ja oliko sillä lopulta vaikutusta energiankulutukseeni. Samalla kerron neljännestä helppoakin helpommasta sähkönsäästövinkistä, joka herättää vähän ennakkoluulojanikin: sopiiko se sittenkään perheellemme, vai huomaanko lopulta muutosta arjen mukavuudessa ollenkaan? Sen tiedämme vain testaamalla – kuulemisiin siis ensi kerralla!

-Ville

Ville Pentti on Enefit Oy:n toimitusjohtaja ja kahden pienen lapsen isä Turun seudulta. Villen nelihenkinen perhe asuu paritalossa, joka lämpiää maalämmöllä ja vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Jatkamalla lyhyempiä suihkuja ja laskemalla ulkovaraston lämpötilaa Villen energiankulutus pieneni 18 %. Keskiviikon ja sunnuntain kulutuspiikkejä selittää saunominen ja pyykinpesu.