icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Ville testaa: Sopivaa huonelämpötilaa etsimässä

Ville testaa: Sopivaa huonelämpötilaa etsimässä

Hei taas,

ja tervetuloa blogiini, jossa haastan itseni testaamaan erilaisia sähkönsäästötapoja!

Kolmannella testausviikolla jatkoin lämpimän veden säästämistä suihkussa, pidin ulkovaraston lämpötilan edelleen +10 asteessa ja aloin lisäksi välttää saunan turhaan kuumana seisottamista. Ennen projektin aloittamista sähkönkulutuksemme oli 188,70 kWh viikossa. Kolmannen testausviikon sähkönkulutuksemme oli 141,10 kWh, mikä tarkoittaa sitä, että näillä kolmella keinolla sähkönkulutuksemme vähentyi 25 %! Järkevä saunominen oli loppujen lopuksi helppoa kaltaiselleni ahkerasti saunovallekin, ja uskonkin, että tästä sähkönsäästövinkistä tulee pysyvä tapa.

  • Sähkönkulutuksemme vähentyi 25 %

Neljäs sähkönsäästövinkki liittyy sekin lämpöön. Kodissamme on lämmityksen säätimet seinällä ja huonelämpötilaa on helppo säätää. Silti kotimme lämpötila on tähän asti ollut suosituksiin nähden liian korkea, +22 astetta. Lämpötilaa ei ole tullut säädettyä, sillä totta puhuen sisälämpötila on tuntunut aivan sopivalta. Suositusten mukaan oleskelutilojen lämpötilaksi riittäisi silti 20–21 astetta, ja makuuhuoneiden lämpötilaksi suositellaan vain 18–20 astetta.

kuvakaappaus

Makuuhuoneiden lämpötilan aionkin nyt neljännellä testausviikolla säätää 18–19 asteeseen, muut huoneet 20 asteeseen. Parasta olisi, jos muu perhe ei oikeastaan edes huomaisi tätä neljättä sähkönsäästövinkkiä. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, vaatiiko alhaisempiin lämpötiloihin tottuminen aikaa vai huomaanko minkäänlaista muutosta sisälämpötiloissa itsekään. Entä vaikuttaakohan lämpötilan muutos esimerkiksi siihen, miten nukumme?

On ihan mahdollista, että testausviikon aikana selviääkin, että viihdymme paremmin lämpimämmässä. Vinkki on silti ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ihan taloudellisestikin, sillä jo pienellä muutoksella on merkitystä: vain yhden asteen muutos huonelämpötilassa vastaa jopa viittä prosenttia lämmityskuluissa.

Seuraavassa blogipostauksessa kerron, kuinka suuri vaikutus kotimme sisälämpötilan laskemisella oli testausviikon sähkönkulutukseemme. Toteammeko vinkin perheellemme toimivaksi vai joutaako vinkki romukoppaan heti projektin päätyttyä? Samalla palaan hetkeksi tutummalle maaperälle, sillä seuraava vinkki on jo aikaisemminkin ollut minulla käytössä – tosin nyt tarkoituksena olisi juurruttaa tämäkin vaivaton vinkki osaksi jokapäiväisiä rutiinejani.

  • Toteammeko vinkin toimivaksi vai joutaako vinkki romukoppaan?

Ensi kertaan!

-Ville

Ville Pentti on Enefit Oy:n toimitusjohtaja ja kahden pienen lapsen isä Turun seudulta. Villen nelihenkinen perhe asuu paritalossa, joka lämpiää maalämmöllä ja vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Kolmannella testausviikolla Ville onnistui säästämään sähköä saunassa vähentämättä kuitenkaan saunomiskertoja. Perheen viikon sähkönkulutus vähentyi 25 %.