icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Paloiko lamppu? Viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida uutta lamppua valitessa

Paloiko lamppu? Viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida uutta lamppua valitessa

Tiesitkö, että vanhoja hehkulamppuja käytettäessä valaistukseen voi kulua jopa neljännes sähkölaskun kokonaissummasta? Pelkästään lamput vaihtamalla tätä osuutta voidaan vähentää jopa 80 %.

Hehkulamppujen myynti on kielletty Euroopan unionissa syksystä 2012 lähtien ja halogeenilamppujen myynti syksystä 2018 lähtien. Kiellon tarkoituksena on säästää energiaa ja rahaa sekä vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. LED-lamput kuluttavat viisi kertaa vähemmän energiaa kuin halogeenilamput: ne kestävät huomattavasti kauemmin ja kuluttavat vähemmän sähköä.

Erilaisten lampputyyppien lisääntyessä on kehitys tuonut lampuille myös uusia ominaisuuksia, jotka on hyvä ottaa huomioon. Lampun valinnassa kannattaa tutustua paketissa merkittyihin tietoihin.

1. Valovirta

Valovirta on lampun synnyttämä valon määrä. Erityyppiset lamput käyttävät saman valovirran synnyttämiseen erilaista tehoa.

Valovirta ilmoitetaan luumeneina (lm). Esimerkiksi 60 watin hehkulamppua vastaa 700–750 luumenin valovirta. Saman valovirran synnyttää vain 11–12 watin LED-lamppu.

2. Energiatehokkuus

Kaikki säästölamput ja LED-lamput kuuluvat energiatehokkuusluokkaan A–A++ ja kehittyneet halogeenilamput vain C- tai D-luokkaan.

Esimerkiksi C-luokan halogeenilamppu tarvitsee A-luokan LED-lamppuun verrattuna lähes kolme kertaa enemmän energiaa. Energiatehokkuuden arvioimiseksi on laskettava valovirran määrä käytettävää tehoa kohden. Mitä suurempi on valovirta yhtä tehon yksikköä kohden (lm/W), sitä tehokkaampi lamppu on.

3. Värilämpötila

Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Mitä pienempi arvo on, sitä lämpimämpi ja rentouttavampi valo siitä saadaan. Mitä suurempi arvo, sitä kylmempi valaistus. Lämmin valo sopii parhaiten asuintiloihin ja kylmää valoa suositaan työtiloissa.

4. Käyttöikä

Mitä lyhyempi lamppujen käyttöikä on, sitä haitallisempi on niiden ympäristövaikutus.

  • tavallinen hehkulamppu: 1 000 tuntia
  • halogeenilamppu: 500–3 000 tuntia
  • säästölamppu: 6 000–20 000 tuntia
  • LED-lamppu: 25 000–50 000 tuntia

Mitä pidempi lampun käyttöikä, sen harvemmin sitä tarvitsee vaihtaa. Lamppujen valmistus ja kuljetus ympäri maailmaa vaikuttaa myös ympäristöön, joten pidempi ikäiset lamput ovat ympäristöystävällisempiä. Joidenkin LED-lamppujen käyttöikä on kymmeniä tuhansia tunteja. Näissä lampuissa käyttöikä pakkauksessa ilmoitetaan vuosina.

5. Ympäristövaatimuksia vastaavuus

Ulko-olosuhteissa tai kosteissa tiloissa käytettävissä valaisimissa kannattaa tarkistaa pakkaukseen merkitty IP-luokitus tai käyttölämpötila. IP-luokitus osoittaa sähkölaitteen suojauksen pölyä ja vettä vastaan. Mitä suurempi IP-arvo on, sitä paremmin valaisin on suojattu ulkoisilta vaikutuksilta. Esimerkiksi kylpyhuoneen kattoon tai puutarhaan sopivat valonlähteet, joiden kotelointiluokka on IP44.