icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Rakennatko uutta taloa? Viisi ideaa kuinka tehdä se energiaa säästäen

Rakennatko uutta taloa? Viisi ideaa kuinka tehdä se energiaa säästäen

Taloa rakentaessa aloitat todennäköisesti elämäsi suurimman investoinnin ja arvokkaan projektin. Rakennusvaiheessa on hyvä pohtia myös energiansäästöä – sekä suunnittelu- että sisustusvaiheessa. Näin ylläpitokustannukset ja taloudenhoito pysyvät kohtuullisina.

Mieti rakennuksen oikeaa sijaintia

Energiaa säästävän talon rakentaminen alkaa jo sen oikeasta suunnittelusta. Tässä kannattaa käyttää hyväksi olemassa olevan tontin ominaisuuksia. Sijainti ilmansuuntien suhteen määrää sen, mitkä talon seinät saavat eniten auringonvaloa ja millä puolella on suurin tuulikuormitus. Avoimuus aurinkoiseen itä-, länsi- ja eteläsuuntaan auttaa vähentämään lämmityskuluja. Tuulinen alue lisää tuulen jäähdyttävää vaikutusta ja vaatii enemmän huomiota tuulenpitävyyden osalta.

Vähennä energian hävikkiä

Rakennuksen lämmitettävän pinta-alan suuruus vaikuttaa sen lämmöntarpeeseen. Nyrkkisääntö on se, että mitä enemmän lattiapinta-alaa kohden on seinäpinta-alaa, sitä suuremmat ovat lämmityskulut. Kaikkein energiatehokkaimpia ovat kompaktit ja suuret suorakaiteen tai neliön muotoiset rakennukset. Sen sijaan samankokoiset, mutta sokkeloiset pienet rakennukset tai jyrkät harjakatot, haaskaavat energiaa.

Ikkunoiden pinta-alalla ja sijainnilla on myös olennainen merkitys. Energian hävikki ikkunoiden ja ikkunankehysten kautta on monta kertaa suurempi kuin seinien tai katon läpi. Myös ikkunoiden sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Pohjoisen puoleisista ikkunoista ei tule suoraa auringonvaloa, mutta itä-, länsi- ja eteläikkunoita voidaan käyttää hyvin huoneiden lämmitykseen. Kesäisin ne on kuitenkin peitettävä hyvin liiallisen jäähdytystarpeen välttämiseksi.

Valitse energiatehokas lämmitysratkaisu

Lopullinen rakennuksen energiansäästö riippuu myös lämmitysjärjestelmästä. Yleensä kaikkein hyödyllisimpiä ovat järjestelmät, jotka perustuvat uusiutuvaan energiaan, kuten maalämpöpumput. Uutta taloa rakennettaessa ennen pihatöiden aloittamista voidaan suunnittelussa ottaa huomioon maalämpöpumpun asentamisen tarve.

Valaistus ja kodinkoneet

Energiatehokkaan talon rakentamisessa keinovalaistuksella ja kodinkoneilla on myös merkitystä. Kodinkoneet on merkitty erillisellä energiamerkinnällä, joka kertoo, kuinka paljon energiaa tai muita resursseja kukin kodinkone käyttää. Kodinkonetta hankkiessa suositellaan tarkistamaan energiamerkintä, jotta valinta olisi myös pitkällä aikavälillä edullinen.

Harkitse aurinkopaneelien asentamista

Sähkön tuottaminen aurinkoenergialla omaan kotiin tai yritykseen kasvattaa suosiota kaikkialla. Yleisin aurinkoenergiasta sähköä tuottava järjestelmä on sähköverkkoon liitetty (on-grid) järjestelmä. Sen avulla omistaja voi kuluttaa niin paljon aurinkopaneelien tuottamaa energiaa, mitä hän kulloinkin tarvitsee, ja myydä lopun sähkön sähköverkkoon. Jos omistajan tarve on suurempi kuin aurinkopaneelien tuottaman sähkön määrä, puuttuvan sähkön voi aina ostaa verkosta.

Aurinkoenergiajärjestelmään tehdystä investoinnista on mahdollista saada voittoa kahdella tapaa. Ensinnäkin jokainen aurinkopaneelin tuottama ja itse kulutettu kWh vähentää verkosta ostettavaa sähkön määrää. Tällöin myös verkkomaksut jäävät pois. Lisäksi aurinkopaneelien tuottama ylimääräinen sähkö, mitä itse ei ehdi kuluttamaan, voidaan myydä verkkoon. Tämä pienentää omaa sähkölaskua huomattavasti.