icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Lämmin koti pakkasella + pienempi sähkölasku = mahdoton yhtälö?

Lämmin koti pakkasella + pienempi sähkölasku = mahdoton yhtälö?

Kalenterin mukaan talvi vetelee viimeisiään. Suomessa tiedämme kuitenkin, että kalenteriin ei ole aina luottamista: helmikuussa on jo nautittu kevätauringosta ja yli viiden asteen lämpötiloista. Harvinaista ei ole sekään, että vappuna mittari näyttää miinusta ja juhannusta vietetään räntäsäässä. Talvella sähköä tarvitaan kuitenkin usein kesää enemmän kodin lämmittämiseen ja valaisemiseen ja sähkölasku kasvaa huomaamatta.

Onneksi omaa kulutusta ja sähkön hintaa voi seurata helposti Enefitin mobiilisovelluksella. Sekä oman kukkaron että ympäristön kannalta on hyvä, jos sähkön käyttöä ajoittaa mahdollisimman paljon niille tunneille, kun se on edullisinta.

Oman kulutuksen seurannan lisäksi on muitakin hyviä tapoja pitää sähkölasku kurissa. Listasimme kuusi helppoa tapaa pitää koti energiatehokkaana ja turvallisena läpi kylmän kauden, oli sitten joulu tai juhannus.

1. Ei saa peittää. Lämpöpatterit eivät ole kaikkein viehättävimpiä sisustuselementtejä, ja usein ne peitetäänkin verhoilla ja jopa kalusteilla. Tämä rajoittaa lämpimän ilman vapaata liikkumista tilassa. Siksi patterin luona voi olla hyvinkin lämmin, mutta muualla huoneessa viileää. Tarkista siis ensin, että patterit ovat vapaina muusta tavarasta ennen kuin käännät niitä lämpimämmälle.

2. Tarkista ikkunoiden kunto. Vanhempien talojen ja asuntojen ikkunat eivät välttämättä ole tiiviit. Lämmin ilma karkaa ikkunakarmien raoista, ja koti voi olla kylmä lämmittämisestä huolimatta. Selvitä siis, kannattaako ikkunat tiivistää tai jopa vaihtaa. Kun ikkunoista ei vedä, voi kodin huonelämpötilaakin pudottaa ilman, että se vaikuttaa viihtyvyyteen.

3. Valaise energiatehokkaasti. Pohjoisen talvessa valoja tarvitaan aamusta iltaan. Käytä LED-lamppuja sekä sisä- että ulkotiloissa. Kun seuraavaksi uusit kotisi valaistusta, harkitse valaistusjärjestelmä hämärä- ja liiketunnistimilla. Ne kytkevät valot päälle vain tarvittaessa.

4. Varmista sähkölämmityksen turvallisuus. Kiinnitä huomiota koko sähköjärjestelmän kuntoon. Vanhemmissa rakennuksissa järjestelmä voi olla vanhentunut eikä johdotusta ehkä ole mitoitettu suurille tehoille. Riskejä ei kannata ottaa. Kutsu siis asiantuntija tarkistamaan sähköjärjestelmä. Hän neuvoo ja tekee tarpeelliset sähkötyöt turvallisesti.

5. Eroon noesta. Lain mukaan ammattitaitoisen nuohoojan täytyy puhdistaa vakituisen asunnon tulisija vähintään kerran vuodessa ja yksityisessä käytössä olevaan vapaa-ajan asuntoon nuohooja tulee kutsua vähintään kolmen vuoden välein. Lämmitä tulisijoja kohtuudella ja seuraa niitä tavallista huolellisemmin kylmällä ilmalla.

6. Huolehdi varoittimista. Palovaroitin pelastaa henkiä, kunhan se toimii kunnolla. Ota tavaksi tarkistaa varoittimen kunto kerran kuussa sekä aina, kun olet ollut poissa kotoa muutaman päivän. Tarkistaminen onnistuu painamalla varoittimen päällä olevaa testipainiketta muutaman sekunnin ajan, jolloin toimiva varoitin alkaa hälyttää. Uunilla tai takalla lämmitettäviin asuinhuoneisiin on suositeltavaa hankkia myös häkävaroitin, koska hajutonta ja väritöntä hiilimonoksidia voi vapautua ilmaan ilman, että ihminen havaitsee mitään. Palovaroitin tulee vaihtaa uuteen viimeistään 10 vuoden iässä, ja häkävaroittimen käyttöikä on kolmesta viiteen vuotta.

Kurkkaa blogistamme lisää hyödyllisiä tapoja käyttää sähköä fiksummin kotona!