icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Hyödyllisiä neuvoja: miten säästää sähkölaskussa pienillä muutoksilla

Hyödyllisiä neuvoja: miten säästää sähkölaskussa pienillä muutoksilla

Viime vuosikymmenien aikana sähkönkulutus kotitalouksissa on noussut jyrkästi johtuen sähkölaitteiden määrän merkittävästä kasvusta. Lähes jokaisessa kodissa on nykyään tietokone, reititin, vedenkeitin sekä monia muita sähkölaitteita.

Energiaa voidaan säästää helposti kaikissa kotitalouksissa pienillä nikseillä. Useimmat energiansäästöratkaisut ovat yksinkertaisia tapoja ja niiden ansiosta sähkölasku saattaa olla pienempi jo seuraavassa kuussa. Säästäminen on helppoa ihan kaikille riippumatta siitä, kuinka suuri kuukausittainen sähkölasku on.

Käytä lämmitystä tarkoin

Koska Suomen ilmastossa taloa lämmitetään lähes puolet vuodesta, kuluu siihen kaikkein eniten energiaa. Jokaisella lämmitysjärjestelmällä on omat hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi sähköpattereihin ja lattialämmitykseen tarvittavat investoinnit voivat olla pienimmät, mutta kiinteät kustannukset etenkin talvella ovat huomattavasti korkeammat sähkön hinnan vuoksi.

Mikäli haluat nauttia kylpyhuoneessa jalkojesi alla lämpimästä kivilattiasta, ota huomioon, että juuri sillä nautinnolla saattaa olla suuri vaikutus sähkölaskuusi. Vanhaa öljypatteria tai sähkötuuletinta taloudellisempi ratkaisu on esimerkiksi ilmalämpöpumppu.

Katkaise virta

Nykypäivän kotitalouksista voi löytyä jopa 20 laitetta, jotka ovat jatkuvasti valmiustilassa ja käyttävät sähköä aktiivisen käytön lisäksi 24 tuntia päivässä ja 365 päivää vuodessa. Valmiustilassa olevien laitteiden sähkönkulutus voi muodostaa jopa 10 % koko sähkölaskusta.

Mieti takaisinmaksuaikaa

Uutta kodinkonetta ostaessasi mieti laitteen hinnan lisäksi myös sitä, kuinka paljon laitteen käyttö tulee sinulle sen käyttöaikana maksamaan. Kalliimpi, mutta taloudellisempi laite tulee usein kannattavammaksi parissa vuodessa. Vaihtamalla 20-vuotiaan jääkaapin A++-jääkaappiin, voit säästää noin 33 euroa vuodessa. Käyttämällä astioiden pesemiseen astianpesukonetta, tulee säästöä veden- ja energiankulutuksessa noin 40–79 euroa vuodessa.

Alenna lämpötilaa

Vaatteita ei aina tarvitse pestä 60- tai 40-asteisella vedellä. Kevyesti likaantuneen pyykin pesuun riittää pesu 30 asteessa. Lattialämmityksen ei tarvitse olla maksimissa ja lämminvesivaraajaan riittää 55 asteen lämpötila. Tällöin myös kalkkisaostumia syntyy vähemmän, mikä vaikuttaa varaajan energiankulutukseen. Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella vähentää lämmityskuluja lähes viisi prosenttia.

Vähennä käyttöä

Veden käyttöön pätee helppo sääntö: saat merkittävää säästöä käyttämällä vähemmän vettä, jolloin myös energiakustannukset pienenevät kuluttaen vähemmän energiaa veden lämmitykseen. Kaikkein suurimman säästön keittiössä ja kylpyhuoneessa antaa vettä säästävien sekoittajien käyttö. Nelihenkinen perhe voi säästää niiden avulla jopa 200 euroa vuodessa. Lyhentämällä suihkussa käymisen aikaa kymmenestä minuutista seitsemään minuuttiin kertyy saman kokoisessa perheessä säästöä noin 24 euroa vuodessa.