icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Hyviä vinkkejä! Kuinka opettaa lapsia säästämään kotona energiaa

Hyviä vinkkejä! Kuinka opettaa lapsia säästämään kotona energiaa

Kaikki valot palavat, kylpyvesi virtaa reunan yli, televisio huutaa, vaikka kukaan ei katsele, puhelin on kytketty pistorasiaan, vaikka akkua on ladattu pitkään ja pieni kokki unohti sammuttaa uunin muffinien valmistamisen jälkeen. Onko tuttu tarina?

Tällaisia tilanteita esiintyy melkein jokaisessa perheessä. Tässä on muutamia vinkkejä ja hyviä tapoja, kun ne tulevat selväksi, sitten lapset alkavat sammuttaa valoja sinun jälkeesi ja auttaa myös pitämään sähkölaskun kohtuullisissa rajoissa.

Kerro lapsille, mistä sähkö, lämpö ja vesi on peräisin

Lapset ovat uteliaita ja omistautuminen maailman salaisuuksiin vetää pieniä poikia tai tyttöjä tuntikausiksi kirjojen taakse.

Jos sinusta tuntuu, että sinulla on ongelmia energiansäästössä kotona ja lapset eivät ymmärrä, miksi heidän on suljettava hana pestessään hampaita, selitä heille, mistä vesi ja lämpö tulevat ja miten sähkö pääsee taloon. On erityisen mukavaa tehdä tämä lukemalla jännittäviä kuvakirjoja yhdessä.

Vietä aikaa lasten kanssa luonnossa

Yksi tapa saada lapset pois TV-ruuduista ja näytöistä ja tuoda heihin vihreää ajattelutapaa on viettää mahdollisimman paljon aikaa raittiissa ilmassa. Kesällä on mukavaa järjestää retkiä ja tutustua Suomen luontoon. Näin voit saada lapset rakastamaan ja huolehtimaan luonnosta.

On mukavaa mennä telttailemaan koko perheen kanssa. Tällä tavoin lapset oppivat, että puhdas vesi on rajallinen resurssi ja että vesipulloa ei saa juoda heti loppuun asti eikä käyttää lainkaan leikkiin, sitä on edelleen käytettävä ruuanlaittoon ja nuotion sammuttamiseen.

Lapset oppivat, että ne ei tarvitse vettä kuivakäymälässä ja että otsalamppua ei kannata koko ajan napsauttaa, koska se voi nopeasti tyhjentää paristot.

Syksyllä kannattaa jatkaa kävelyä luonnossa tai puistoissa. Jopa kävely kauppaankin voi olla lapsellesi seikkailu . On myös hyvä harjoitella lapsia pelaamaan ulkona ainakin kerran päivässä.

Käytä julkista liikennettä ja polkupyöriä lasten kanssa

Suurimmat lasten roolimallit energiatehokkuudessa ja vihreässä elämässä ovat vanhemmat. Siksi että kasvattaa energiatehokkaita lapsia, ajakaa yhdessä bussilla tai junalla. Julkisessa liikenteessä voit kertoa lapsille kuinka monta ihmistä mahtuu yhteen ajoneuvoon kerrallaan enemmän kuin autoon ja kuinka me näin hoidamme ympäristöä. Hyvällä säällä voisit aja kaupungissa pyörällä. Tällä tavalla lapsi oppii, että auton lisäksi on olemassa muita vaihtoehtoja ja kuljetusvälineitä.

Ota lapset mukaan elämäntapamuutoksiin

Jos päätät olla energiatehokkaampi, sisällytä lapset tähän suunnitelmaan. Pidä perhetapaaminen ja kirjoita energian säästämisen säännöt. Säännöt voidaan myöhemmin koristella lasten piirroksilla ja kiinnittää ne seinään tai jääkaappiin. Voitte esimerkiksi tehdä perheen kanssa yhteisen päätöksen siitä, että kaikki yrittävät viettää vähemmän aikaa suihkussa - joten vettä käytetään vähemmän.

Tutustu koko perheen kanssa pesukoneen asetuksiin ja tee tietoinen päätös käyttää ekotilaa. Tässä on hyvä selittää lapsille, kuinka paljon pesukone käyttää vettä ja energiaa ja että ekotilassa voitte vähentää sitä. Näytä lapsellesi miltä tämä painike näyttää, jotta hän voi auttaa sinua kun peset pyykkiä ja samalla säästää.

Tee perhesääntö, sammuttaa sähkölaitteet käytön jälkeen. Tällä tavoin lapsi oppi, että hän ei unohtaisi tietokonetta tai lamppua päälle. Jälleen anna lapselle tehtävä tarkistaa, että kaikki elävät energiatehokkaasti. Selitä, miksi hänen pitäisi sammuttaa tietokone eikä laittaa sitä „nukkumaan”.

Mitä enemmän lapsi tietää, sitä enemmän hän huomaa asioita ympärillään. Tee myös sääntö, että jääkaapin oven on aina oltava kiinni. Voit estää oven avamisen koko ajan asettamalla tietyt ajat jääkaapin oven, jolloin saa ottaa jotain jääkaapista puremista varten. Ava ovi vain kerran ja anna yhden perheenjäsenen tuoda välipaloja kaikille muillekin, estääksesi oven avaamisen ja sulkeutumisen jatkuvasti.

Hyvä sääntö on pitää verhot kiinni jos huone lämpenee liian kuumaksi. Tämä säästää sinua jäähdyttämästä kotiasi. Jälleen voit antaa lapsen tarkista säännön noudattaminen.

Voit myös leikkiä koko perheen kanssa, jokainen perheenjäsen voi jakaa toisilleen pisteitä energiatehokkaaseen käyttäytymiseen. Kun tietty määrä pisteitä on keräntynyt sitten lapset ja aikuiset ovat ansainneet jotain mistä he pitävät.

Järjestää sähkövapaa ilta

Sähkövapaa ilta ei ole vain energiatehokas mutta myös upea tilaisuus tuoda vähän jännitystä jokapäiväisiin iltoihin. Sovi esimerkiksi, että yksi ilta viikossa on sähkövapaa.

Nyt on aika tehdä kaikki nämä toiminnot joihin yleensä ei ole aikaa: voitte pelata lautapelejä ,kertoa hauskoja tai pelottavia tarinoita, soittaa instrumenttia, laulaa tai tehdä jotain yhdessä. Energiatehokkuuden lisäksi olet myös positiivisesti yllättynyt että ajan viettäminen perheen kanssa ei aina tarkoita television katselua.


Uutiset & blogi

Täältä löydät viimeisimmät Enefit-uutiset ja voit piipahtaa lukemassa blogiamme.

Meidän tarinamme

Olemmeko tavanneet aikaisemmin? Olet todennäköisesti käynyt Virossa. Kiitos siitä!

Ota yhteyttä

Autamme sinua mielellämme