icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Jouluvalojen turvallisuus: Kuinka käyttää koristevaloja oikein kosteassa ympäristössä

Jouluvalojen turvallisuus: Kuinka käyttää koristevaloja oikein kosteassa ympäristössä

Pimeiden iltojen saapuessa monet talonomistajat koristavat parvekkeitaan, räystänsä, ikkunalaudat, puut ja pensaat valoketjuilla. Koska sähkö ja kosteus eivät ole ystäviä, on syytä miettiä turvallisuutta ennen valojen asentamista ja varmistaa, että valot voidaan asentaa asianmukaisesti ja älykkäästi ulkona. Annamme neuvoja kuinka käsitellä valoja viisasti.

Haluan käyttää jouluvaloja talon sisustamiseen. Mistä tiedän, mitä valoja voidaan käyttää ulkona?

Ainoastaan ulkokäyttöön tarkoitettuja jouluvaloja saa käyttää ulkona. Onko jouluvalot tarkoitettu ulkokäyttöön, saa katsoa pakkauksesta, joka on yleensä merkitty vastaavasti tai on merkitty IP-suojaustasoa kuvaavalla merkinnällä. IP44-luokan valoja voidaan käyttää ulkona. Mitä korkeampi suojausluokan numero, sitä parempi valaistuslaite soveltuu ulkotiloihin.

Kuinka kytkeä valaistus parhaiten verkkovirtaan? Voinko johtaa johtoa ulkoon ikkunoiden väliin tai käyttää jatkojohtoja?

Parasta on asentaa kosteutta kestävä pistorasia rakennuksen ulkoseinään, mikä on varustettu vikavirtasuojalaitteella. Ikkunan läpi johdettu johto ei ole hyvä ratkaisu, koska ikkunan sulkeminen voi vahingoittaa johtoa ja aiheuttaa oikosulun tai sähköiskun vaaran. Jos virtaa on edelleen toimitettava etäisyydeltä, voidaan käyttää jatkojohtoa, mutta vain yhtä, ei useita peräkkäin ja pitää katsoa jatkojohdon sopivuutta ulkoiseen ympäristöön.

Kuinka turvallinen vakio jatkojohto on ulkokäyttöön?

Tavallisen jatkojohdon käyttö ulkona on vaarallista, koska kosteus voi päästä pistorasioihin, mikä aiheuttaa sähköiskun vaaran. Tavalliset jatkojohdot on suunniteltu sisäkäyttöön, johton eristys ei ole auringonvaloa, kosteutta ja mekaanisia voimia kestävä.

Mitä tapahtuu, jos käytät tavallista jatkojohtoa jouluvalojen kytkemiseen sähkökontaktin ulkona ja lumi tai sade sataa jatkojohdon pistorasiaan?

Pistokkeeseen pääsevä lumi ja vesi ovat yhtä vaarallisia sisätiloissa oleville pistorasioille, samoin kuin ulkona oleviin pistorasioihin. Oikealla sähköjärjestelmällä vikavirtasuojan tulisi ehdottomasti reagoida tässä tapauksessa (jos sellainen on) tai automaattinen suojaus. Jos sellaista tapahtuu, jatkojohto on irrotettava välittömästi ja antaa asiantuntijan tarkistaa. Pahimmassa tapauksessa suojalaitteet eivät reagoi, kun vesi tulee pistorasioiden liittimiin ja oikosulun seurauksena jatkojohto ja koko edellinen syöttöpiiri alkavat lämmetä mikä voi johtaa tulipaloon. Jos sähköjärjestelmä on kuitenkin oikea, tällaista tilannetta ei voi syntyä. On tärkeää, että jatkojohto on tarkoitettu ulkokäyttöön, tässäkin tapauksessa on noudatettava edellä mainittua IP-luokkaa, sekä valmistajan vahvistusta siitä, että tuote on tarkoitettu asennettavaksi ulkotiloihin. Turvallisuussyistä on suositeltavaa nostaa jatkojohdon liittimet (pistokkeet) maanpinnan yläpuolelle, jotta ne eivät putoa veteen satojen jälkeen.

Kun jouluvalot palavat jatkuvasti pimeässä, sitten "palavatko" ne nopeammin läpi?

Jokaisella lampulla on oma elinikä eli valmistajan ilmoittama keskimääräinen paloaika. Jos valaisin palaa jatkuvasti on selvää, että lampun käyttöikä on lyhyempi. Samanaikaisesti on lampuilla myös toinen raja-arvo, mikä on virtakytkimien lukumäärä. Tämä tarkoittaa, että lampun jatkuvasti kytkeminen päälle ja pois lyhentää lampun käyttöikää samalla tavalla ja lampun elinaika lyhenee vielä nopeammin. Kuitenkin, koska jouluvaloja käytetään suhteellisen vähän aikaa (noin muutama kuukausi vuodessa), sitten jouluvalojen käyttöiän kannalta ei ole väliä palaa jouluvalo koko ajan tai ei - kysymys on enemmän sähkönkulutuksesta.

  • Varmista, että jouluvalot soveltuvat ulkokäyttöön, eli niillä on merkintä IP44.
  • Jos tarvitset jatkojohtoa, käytä vain yhtä ulkoilman mukaista johtoa. Varmista, että pistoke on maanpinnan yläpuolella!
  • Älä työnnä jatkojohtoa ikkunan läpi - johto voi rikkoutua ja on sähköiskun vaara.

Uutiset & blogi

Täältä löydät viimeisimmät Enefit-uutiset ja voit piipahtaa lukemassa blogiamme.

Meidän tarinamme

Olemmeko tavanneet aikaisemmin? Olet todennäköisesti käynyt Virossa. Kiitos siitä!

Ota yhteyttä

Autamme sinua mielellämme