icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Jouluvalojen turvallisuus: Kuinka käyttää koristevaloja oikein kosteassa ympäristössä?

Jouluvalojen turvallisuus: Kuinka käyttää koristevaloja oikein kosteassa ympäristössä?

Pimeiden iltojen saapuessa ihmiset koristelevat pihapiirinsä ja parvekkeensa erilaisilla jouluvaloilla. Olethan erityisen huolellinen valojen asennuksessa ja varmistat, että valosarja soveltuu ulkokäyttöön. Nämä asiat on hyvä tarkistaa ennen käyttöönottoa.

Kauniit ulkovalot puiden ja pensaiden koristeluun - Miten varmistan valosarjan soveltuvuuden ulkokäyttöön?

Jos et ole varma, soveltuuko valosarjasi käytettäväksi ulkona, voit tarkistaa sen pakkauksesta. Teknisissä tiedoissa yleinen IP-luokitus kertoo laitteen tiiviydestä. IP44 on tarkoitettu ulkokäyttöön. Mitä korkeampi suojausluokan numero on, sitä paremmin se soveltuu ulkotiloihin.

Kuinka kytkeä valosarja parhaiten verkkovirtaan? Voinko jättää sähköjohdon ikkunan väliin tai käyttää jatkojohtoa?

Paras tapa on asentaa ulkopistorasia rakennuksen ulkoseinään, mikä on varustettu vikavirtasuojakytkimellä. Ikkunan läpi asennettu jatkojohto ei ole hyvä ratkaisu, koska ikkunan sulkeminen voi vahingoittaa johtoa ja aiheuttaa oikosulun tai sähköiskun vaaran. Jos valojen kytkentään tarvitaan jatkojohtoa, käytä vain yhtä, ei useita peräkkäin. Varmista myös, että se soveltuu ulkokäyttöön.

Kuinka turvallinen sisätiloihin tarkoitettu jatkojohto on ulkokäytössä?

Tavallisen jatkojohdon käyttö ulkona on vaarallista, koska kosteuden päästessä pistorasiaan, aiheutuu sähköiskun vaara. Tavalliset jatkojohdot on suunniteltu sisäkäyttöön eikä niiden eristys kestä auringonvaloa tai kosteutta.

Mitä tapahtuu, jos käytät tavallista jatkojohtoa lumi- tai vesisateessa?

Asianmukaisessa sähköjärjestelmässä vikavirtakytkin reagoi kosteuteen. Tällöin jatkojohto on irrotettava välittömästi pistorasiasta ja asiantuntijan on hyvä tarkistaa tilanne. Mikäli näin ei käy, voi tilanne johtaa oikosulkuun, jolloin sähkölaite alkaa lämmetä ja aiheuttaa tulipalon. On tärkeää, että jatkojohto on tarkoitettu ulkokäyttöön. Silloinkin tulee noudattaa edellä mainittua IP-luokitusta sekä valmistajan suositusta tuotteen asennuksesta ulkotiloihin. Turvallisuussyistä on hyvä nosta jatkojohdon pistokkeet pois maasta, jotta ne eivät kastuisi sateessa.

Kun jouluvalot ovat jatkuvasti päällä, "palavatko" ne nopeammin loppuun?

Jokaisella lampulla on oma elinikänsä eli valmistajan ilmoittama keskimääräinen paloaika. Jos valaisin palaa jatkuvasti, on selvää, että lampun käyttöikä on lyhyempi. Jatkuva lampun päälle ja pois kytkeminen aiheuttaa saman. Jouluvaloja käytetään kuitenkin suhteellisen vähän aikaa, joten niiden käyttöiän kannalta ei ole juurikaan väliä palavatko ne jatkuvasti – tällöin tulee lähinnä kysymykseen sähkönkulutukseen liittyvät asiat.

  • Varmista, että jouluvalot soveltuvat ulkokäyttöön eli niillä on merkintä IP44.
  • Jos tarvitset jatkojohtoa, käytä vain yhtä ulkoilmaan tarkoitettua johtoa. Varmista lisäksi, että pistoke ei saa kosteutta sateen jäljiltä!
  • Älä työnnä jatkojohtoa ikkunan läpi - johto voi rikkoutua ja aiheuttaa sähköiskun vaaran.