icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_loader icon_exit icon_contract_2 icon_invoice icon_consumption icon_bell icon_personal icon_bell_lg icon_contract_lg icon_invoice_lg icon_consumption_lg icon_profile_lg package_fix package_spot icon_plus icon_arrow_left icon_bulb icon_piggy icon_select

Kuusi helppoa vinkkiä – tee kodista turvallisempi ja säästä sähköä talvella

Kuusi helppoa vinkkiä – tee kodista turvallisempi ja säästä sähköä talvella

Kerromme kuusi helppoa vinkkiä, joilla teet kodin energiatehokkaammaksi ja turvallisemmaksi.

1. Tarkista ikkunoiden kunto. Vanhempien talojen ja asuntojen ikkunat eivät välttämättä ole tiiviit. Lämmin ilma karkaa ikkunakarmien ympärillä olevista raoista, ja koti voi olla kylmä jatkuvasta lämmittämisestä huolimatta. Jos ikkunoiden vaihto ei ole mahdollista, ikkunakarmit tulisi eristää aina ennen talvea. Eristämiseen sopivat rakennustarvikekaupoissa myytävät saumausvaahdot. Vaahtoa käytettäessä täytyy ehdottomasti noudattaa valmistajan ohjeita. Lisäksi täytyy pitää mielessä, että ikkunaa ympäröivien rakenteiden eristäminen voi heikentää tilan luonnollista ilmanvaihtoa, mikä puolestaan vaikuttaa sisäilmaan.

2. Pidä lämpöpatterit vapaana. Lämmityspatterit eivät välttämättä kruunaa tyylikästä sisustusta. Yleensä ne peitetään verhoilla ja joskus jopa kalusteilla. Peittäminen rajoittaa kuitenkin lämpimän ilman vapaata liikkumista tilassa, joten kalusteen takana voi olla hyvinkin lämmintä, mutta huoneessa tuntuu viileältä. Jos tilat viilenevät pakkasella, tarkista ensin, että pattereiden edessä tai päällä ei ole mitään.

3. Valaise energiatehokkaasti. Talvi tarkoittaa enemmän pimeyttä. Käytä ledilamppuja ja -valaisimia sekä sisä- että ulkotiloissa. Lisäksi valaisimiin voi asentaa hämärä- ja liiketunnistimet, jotka kytkevät valot päälle vain tarpeen vaatiessa.

4. Varmista turvallinen sähkölämmitys. Ennen sähköpuhaltimien ja -pattereiden käyttöönottoa tulisi tarkistaa koko sähköjärjestelmän kunto. Vanhemmissa rakennuksissa sähköjärjestelmä voi olla vanhentunut eikä johdotusta ole välttämättä mitoitettu suurille tehoille. Mikäli sähkölämmityksen tarve tulee yllätyksenä, sähköalan asiantuntijan tulisi tarkistaa sähköjärjestelmä. Tarvittaessa asiantuntija myös neuvoo ja tekee tarpeelliset sähkötyöt turvallisesti ja harkitusti. Turhien riskien ottaminen ei ole järkevää, koska seuraukset ilmenevät yllättäen ja haitta voi olla merkittävä.

5. Eroon noesta! Joka talvi syttyy useita nokipaloja. Nokipalot voidaan kuitenkin välttää nuohoamalla savupiiput, hormit ja tulisijat vähintään kerran vuodessa. Lämmitä kohtuullisesti ja seuraa tulisijoja tavanomaista huolellisemmin kylmällä ilmalla.

6. Asenna ja tarkasta varoittimet. Oikein asennettu palovaroitin pelastaa ihmishenkiä, joten muista varmistaa, että varoitin toimii oikein. Palovaroittimen tarkistaminen on todella helppoa. Varoittimen päällä olevaa painiketta yksinkertaisesti painetaan muutama sekunti, jolloin toimiva varoitin hälyttää. Uunilla tai takalla lämmitettäviin asuintiloihin on suositeltavaa asentaa myös häkävaroitin, koska hajutonta ja väritöntä hiilimonoksidia voi vapautua ilman havaittavaa tai näkyvää savua.